Právě se nacházíte:

Rozhovor, jak zhubnout 62 kg

Svět zdraví - síť poraden pro zdraví a úpravu váhy, má k dnešnímu dni 28 poboček po celé České republice a dalších 8 na Slovensku. Poradny Světa zdraví vyhledávají lidé, kteří chtějí bez hladovění dosáhnout své optimální hmotnosti a dlouhodobě si ji udržet. V čem je péče Světa zdraví jedinečná? Výživový specialisté tu ke své práci využívají patentovaný systém Komplexní nutriční typologie, který umožní klientovi zhubnout v souladu s vlastním metabolismem. Na základě osobní diagnostiky, vstupního dotazníku a v ideálním případě i biochemického vyšetření krve získá klient ve Světě zdraví zcela individuální doporučení a jídelníček "ušitý na míru".

Světem zdraví už prošlo více než 20 tisíc klientů. Nejúspěšnějším z nich je Petr Přidal, 52letý inženýr z Brna, který za 7 měsíců zhubl neuvěřitelných 62 kg a do konce roku by rád shodil ještě dalších deset kilo. Jaký je jeho příběh? Kdy začaly jeho potíže s váhou a jak se mu je podařilo vyřešit? Petr Přidal odpovídá: "Dřív jsem hodně sportoval, běhal, hrál fotbal a stolní tenis. Na vysoké škole jsem už ale na sport neměl tolik času. Během pěti let jsem přibral 30 kg a i potom moje hmotnost rostla. Čas od času jsem se snažil zhubnout. Doslechl jsem se o nějaké dietě a držel ji bez hlubší znalosti věci. Bylo to vždy nárazové a amatérské. Za nějaký čas po skončení diety jsem vážil ještě víc než před ní." Na otázku, kdy si sáhl "na dno", Petr Přidal odpovídá: "Asi v polovině minulého roku. Začal jsem neplánovaně usínat. V práci, doma i za volantem. Zapomínal jsem. Otékaly mi nohy. Pohyb mi dělal nesmírné potíže. Bylo to zdrcující. Cítil jsem se naprosto bezmocný zbavit se nadváhy."
 
Cesta do Světa zdraví byla poměrně snadná. Petr Přidal zadal do vyhledávače "hubnutí Brno". První odkaz ho nasměroval na brněnskou pobočku Světa zdraví, kam zavolal a domluvil si schůzku. Jeho osobní výživová poradkyně ve Světě zdraví Dana Seková o jejich prvním setkání říká: "Pan Přidal k nám stejně jako většina klientů přišel s určitým pocitem studu a také s jistou dávkou nedůvěry. Rychle se mi ho však podařilo přesvědčit, že u nás najde odbornou ale i přátelskou a diskrétní pomoc." Na otázku, jestli už tenkrát tušila, že právě Petr Přidal bude na cestě k optimální váze tak úspěšný, Dana Seková odpovídá: "Musím říct, že jeho 158 kg a 153 cm v pase mě znejistilo. Nebylo lehké uvěřit, že to zvládne, když už to nechal zajít tak daleko. Na druhé straně bylo vidět, že má silnou motivaci."
 
O péči ve Světě zdraví Petr Přidal říká: "Moje výživová specialistka mi ochotně a podrobně vysvětlila, jak zdravě zhubnout. Dostal jsem ucelené informace, konkrétní rady co a jak dělat. Pravidelné konzultace mi pak pomáhaly zařadit tyto nové principy do mého běžného života," a dodává: "Dodržovat výživová doporučení pro mě nebyl zdaleka takový problém, jak bych čekal. Daleko obtížnější bylo si uvědomit, že se jedná o dlouhodobý proces, že musím zcela změnit svůj životní styl." Tato slova potvrzuje i Dana Seková: "Pan Přidal vůbec nepřemýšlel o tom, co a kdy jí. To nejdůležitější v jeho životě byla práce. Sám sebe a svoje tělo stavěl až na polední místo."
 
Co konkrétně pro Petra Přidala znamenala změna životního stylu? Jíst pravidelně po třech hodinách a pouze potraviny doporučené na základě výsledků Komplexní nutriční typologie, dodržovat pitný režim, pravidelný spánek a dopřát si minimálně 10 000 kroků za den. Přehodnocení životních priorit s sebou přineslo i další velké změny. Petr Přidal dříve pracoval 10 až 15 hodin denně, často i o víkendech a svátcích. Dnes dbá, aby jeho pracovní doba nepřesáhla stanovených 8 hodin. Snaží se mít víc času sám na sebe, své sebevzdělávání a pravidelný pohyb. Začal se znovu věnovat svým dřívějším koníčkům - rybolovu, četbě a sportu. "Jak odcházela přebytečná kila, vracela se mi sebeúcta. Měl jsem ze sebe i ze svého života radost. Konečně jsem zase mohl začít sportovat, zbavil jsem se neustálé únavy a i můj zdravotní stav se výrazně zlepšil," shrnuje své pocity Petr Přidal. Obdobné dojmy mají podle Dany Sekové všichni úspěšní klienti: "Mám velkou radost, když se moji klienti zastaví na převážení třeba půl roku po skončení programu a jsou na tom ještě lépe, než když jsem je viděla naposledy. Podle jejich slov nevidí důvod vracet se k původním návykům. Nové zdravější tělo a příliv energie si chtějí užívat každý den."
 
Všem, kteří by si přáli dosáhnout optimální váhy, Petr Přidal stejně jako Dana Seková radí: "Důležité je si uvědomit, že nemusíte, ale MŮŽETE." Třeba ve spolupráci se specialisty Světa zdraví.