Praha 10 chystá právní kroky proti Key Investments

Soubor právních kroků proti společnosti KEY INVESTMENTS, a.s. chystá radnice Prahy 10. Tato firma doposud obhospodařovala této městské části majetek v deklarované tržní hodnotě 219 miliónů korun.

Valná hromada Key Investments, a.s. však 28.dubna rozhodla o změně předmětu podnikání a ukončila činnost obchodníka s cennými papíry. Praha 10 proto bude v rámci právních kroků podávat trestní oznámení a žaloby za případně způsobené škody. Vyplynulo to z dnešního jednání rady této městské části za účasti zástupců všech politických stran zastoupených v místním zastupitelstvu.

Rada zároveň rozhodla o vypsání  výběrového řízení na správu cenných papírů, které KEY INVESTMENTS, a.s. spravoval, a které ve vlastnictví města i nadále zůstávají. Oslovit chce v této souvislosti plošně renomované a plně kvalifikované obchodníky s cennými papíry. Zároveň městská rada také schválila dopis ČNB, jakožto orgánu dohledu, v němž ji žádá  o potvrzení informací o změně činnosti KEY INVESTMENTS, a.s..

Desetidenní zpoždění, se kterým se nyní o změně podnikání firmy radnice dozvěděla, považují její zástupci za porušení povinností při správě cizího majetku. Praha 10 se společností KEY INVESTMENTS, a.s. spolupracovala od roku

2009, kdy oslovila velké bankovní domy a několik investičních společností.
Hlavní podmínkou tehdejšího výběru bylo, aby společnost byla pod dohledem a kontrolou ČNB a hlavními kritérii výběru byl výnos z uložených finančních prostředků a předložené reference vyhovující municipálním subjektům. Firma předložila nabídky nejvyššího výnosu a vyhovující reference (MČ Praha 6, Karlovy Vary, Sokolov, Kraj Vysočina).

O dalším postupu v této záležitosti bude městská rada Prahy 10 rozhodovat na svém dalším, středečním zasedání.

www.praha10.cz