Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

Volcano na Praze 5 v Nových Butovicích

20. 10 2010 | Volcano se nachází v těsné blízkosti jediné a málo známé sopky na území Prahy (ta se zde vytvořila asi před 430 miliony lety) a na samé hranici přírodní rezervace Prokopské údolí. Nový komplex je ambiciózním projektem, který kromě nejmodernějšího českého fitness centra zahrnuje i hotelovou, kongresovou a lázeňskou část, restauraci, dětský koutek a množství doplňkových služeb.

Volcano se nachází v těsné blízkosti jediné a málo známé sopky na území Prahy (ta se zde vytvořila asi před 430 miliony lety) a na samé hranici přírodní rezervace Prokopské údolí. Nový komplex je ambiciózním projektem, který kromě nejmodernějšího českého fitness centra zahrnuje i hotelovou, kongresovou a lázeňskou část, restauraci, dětský koutek a množství doplňkových služeb.

Aby vyhověl všem požadavkům nového komplexu, který musel vzniknout na základech původní,  leč nikdy nedokončené stavby, byl architekt Petr Šíp nucen pro dvoupodlažní objekt vymyslet systém dvanácti různých výškových úrovní. Jakkoli výsledek může na první pohled vypadat nekomfortně, návštěvník si minimalistické zpracování schodišť, dokonalou práci se světlem nebo decentní komunikaci použitých materiálů jistě užije.

Příjezdová parkoviště k VOLCANO complexu jsou ohraničena gabiony s kamenem z Příbramska, ten se objevuje i na dalších místech v interiérech i exteriérech. Na hranici pozemku, který je vymezen sopkou a počátkem Prokopského údolí, je vystavěna zelená plocha pro letní období, již doplňují původní ovocné stromy a topoly. Prostor bude sloužit zejména dětem: na zahradní části mají být prolézačky a dětské hřiště. Uměle vytvořený zatravněný val funguje nejen jako ohraničení venkovní zóny, ale zejména jako důmyslný bezpečnostní prvek. Tuto část mimo jiné zdobí i obrovské pískovcové kameny, které pocházejí přímo z Prokopského údolí.

Zvenku působí budova velmi čistým dojmem: je vyvedena v kombinaci nadčasové bílé, šedé a přírodní červenohnědé barvě; tu na jaře doplní ještě dřevěné žaluziové obklady v  třešňové barvě stejné, jako je použita na okenních rámech. Veškeré kameny, které jsou zde použity, jsou ze Solopysk ze stejného příbramského lomu, jako ty použité v gabionech, liší se jen jejich povrchové zpracování.

Při vstupu do hlavní recepce, která je společná pro sportovní centrum a hotelovou část, upoutá pozornost masivní dřevěný pult z třešňového dřeva, nad nímž se houpají tři obrovské stropní lampy. »Třešeň samotná je ovšem více do červena, proto jsme ji nechali namořit,« vysvětluje designer Petr Šíp, který celý objekt projektoval, »díky nahnědlému tónování teď působí mnohem decentnějším dojmem,« dodává. Na zdi za recepčním pultem je umístěna tapeta s výrazným vzorem, který se v několika variacích opakuje v dalších částech interiéru. Právě tato hravost, ať se týka vzoru tapety, použití kamene nebo jemné hry s umístěním osvětlení, je přesně tím, díky čemuž  celý prostor působí tak svěžím a důvěrným dojmem. Stěny recepce zdobí drobná, ale výrazná mozaika z tmavého kamene. »Jednotlivé hranoly jsou centimetrové,« připomíná Petr Šíp, »tři lidi stěny obkládali dva a půl měsíce.«

V sousedství recepce jsou v samostatných místnostech umístěny obvyklé služby jako kosmetika a lékařská diagnostika, chodbu, která k nim vede, zdobí po straně umístěné lampy od českého výrobce.

Jednoduše je z recepce přístupný i dětský koutek; ten má jako jediný v Praze vlastní zahradu. Je pochopitelně vyveden  v pestrých barvách, má zaoblené rohy, jednu ze zdí zdobí dětské malůvky a ke koutku patří i samostatné dětské koupelny a toalety. Do dětského koutku je možné nahlížet z chodby oknem, které je z jedné strany průhledné, a rodiče tak mohou, neviděni, své děti průběžně kontrolovat. Dětský koutek je průchozí do tělocvičen, restaurace a hotelu.

Restaurace, která je umístěna do boční části komplexu, je vyvedena v jemné kombinaci šedé a černé a pracuje i s oblíbenými zvířecími motivy. »Zebří« vzor tak potkáme nejen na baru, ale například i na opěradlech sedaček u jednotlivých stolů.

Z prostor recepce se také vchází na tzv. velké kulaté náměstí. Jméno nese po efektu, který pozorní odhalí na proskleném stropě: půlkruh jedné stěny prostoru se odráží v proskleném stropě, a tvoří tak jasný kruhový obraz. Z » velkého náměstí« se pak odchází do kadeřnictví a šaten a z nich pak vede cesta do sportovní části. Ta pravděpodobně patří mezi nejlépe zařízená sportovní centra nejvyšší kategorie TechoGym u nás, bohaté vybavení však není vše, co upoutá návštěvníkovu pozornost. Zajímavé je například použití klasických dřevěných žebřin pro dělení prostoru či originální řešení nealkoholického baru.

Ještě více prostoru pro designovou vynalézavost se autorovi naskytla v části lázní. Vystavěl zde několik samostatně oddělených prostor se zaoblenými hranami, ve kterých zaujme, jakým způsobem jsou jednotlivé prvky zasazeny do interiéru. Kulatá vířivka stojí na piedestalu. Vana v jedné z luxusních místností je ostře zelená a zároveň sama slouží jako tlumené osvětlení. Prostor pro relaxaci ve dvou tvoří dvě průhledné vany. Součástí jsou i lázně hammam, privátní SPA zóny.

Další část obrovského komplexu představuje hotel. Najdeme v něm sedm atypických apartmánových pokojů a celkem 19 pokojů standardních. Přestože je každý z apartmánů naprosto odlišně prostorově řešen, ve všech případech disponuje nadstandardně velkou koupelnu. Ty jsou v jednotném minimalistickém stylu, velmi často se v nich pracuje s obloukem a v několika případech je do nich pomocí úzkých prosklených výklenků přiváděno denní světlo. Chodbě, která propojuje apartmánovou část s běžnými pokoji, vládne hra nejrůzněji kosených a zaoblených rohů, takže se tu prostor opticky zvětšuje.

Kongresový sál, jenž tvoří další ze sekcí centra Volcano nabízí dostatek denního světla i výhled.  Světlo je sem mimo jiné přivedeno stropním průhledem, který je namísto klasického ukončení s hranou stěny přetažen tak, že působí jako částečně prosklený strop. V interiéru, jenž je příjemně rozjasněn barvami, architekt přiznává i vedení stropní klimatizace: »Nechtěl jsem předstírat, že tu žádné trubky nejsou, a obalovat je sádrokartonem. Proto jsem je nechal odhalené a zvolil k nim světla techničtějšího vzhledu,« vysvětluje architekt Petr Šíp.

Volcano complex, který byl slavnostně otevřen včera, si své fanoušky díky rozsahu služeb jistě najde velmi rychle. Pokud jej budete navštěvovat, nezapomeňte si ale užít i jeho dokonalou architektonickou hru.
 

Diskuse

Speciály

Naše magazíny

Novinky ze světa bydlení, aut, techniky ...

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO