Praha 10 rozšiřuje komunitní kompostování

O další dvě zařízení se rozšířil počet komunitních kompostérů v Praze 10. Ty byly nainstalovány ve vnitrobloku ulice Oblouková a na sídlišti Nučická na podzim loňského roku. „V Obloukové ulici byl přidán ještě jeden kompostér a zcela nově se bude kompostovat na Kubánském náměstí, konkrétně ve vnitrobloku s ulicemi Na Stezce a Na Hroudě,“ říká starosta Vladislav Lipovský.

Komunitní kompostéry slouží většinou několika rodinám v sousedství. I v činžovní či sídlištní zástavbě je pak možné se zbavovat biologických odpadů z domácností odpovědným způsobem. „Komunitní kompostování v Praze 10 bylo zahájeno z popudu odboru životního prostředí městského úřadu, jenž se připojil k žádosti o grant na získání prvních kompostérů,“ připomněl vznik aktivity tajemník úřadu Martin Slavík. Do kompostérů je možné vkládat převážně zbytky ovoce či zeleniny, ale také např. čajové sáčky, kávovou sedlinu, skořápky, mastné ubrousky nebo uvadlé květiny. Jeden kompostér je pak dimenzován pro užívání přibližně dvaceti až třiceti domácností.

Samotnou přípravu a realizaci grantové žádosti připravilo občanské sdružení Ekodomov, které se problematice kompostování dlouhodobě věnuje. Ekodomov, mimo jiné, zajišťuje i potřebné proškolení správců kompostérů a informační podporu celému projektu. Více informací o kompostování v Praze 10 lze získat na romank@praha10.cz nebo internetových stránkách www.ekodomov.cz.