Regionální potravina – vsaďte na kvalitní a poctivé výrobky z domácí produkce

Potraviny ze všech světadílů jsou u nás natolik dostupné, že často zapomínáme na pochoutky, které máme přímo za humny. Hlavní výhodou regionálních potravin je jejich čerstvost. Neputují přes půl světa, a díky tomu mají lepší chuť i vyšší výživovou hodnotu.  

Propagovat lokální potraviny je cílem soutěže Regionální potravina, kterou letos už po osmé vyhlásilo v jednotlivých krajích Ministerstvo zemědělství. Oceněné výrobky mohou zdarma na svém obalu užívat čtyři roky značku Regionální potravina příslušného kraje. 

Jaroměřická mlékárna, ryze český výrobce, se oceněním Regionální potravina Kraje Vysočina pyšní u tří svých výrobků – jsou to Jaroměřické žervé, Jaroměřické tradiční pomazánkové se šunkou a osmaženou cibulkou a Jaroměřický archivní sýr. Právě Jaroměřický archivní sýr získal titul už podruhé, nejprve v roce 2010 a letos se mu podařilo titul obhájit. 

Vítězové Regionální potraviny kraje Vysočina jsou známí teprve od konce června. Titul každoročně získají jen ty nejkvalitnější zemědělské a potravinářské výrobky. O tom svědčí fakt, že odborná porota ocenila jen 8 produktů z celkových 88 hodnocených. „Máme radost, že náš Jaroměřický archivní sýr v soutěži znovu uspěl,“ říká ředitel a majitel Jaroměřické mlékárny Bedřich Štecher a dodává: „Mlékařina je tvrdý byznys a naše mlékárna není moc velká, proto jsme se rozhodli vsadit na kvalitní suroviny a tradiční výrobní procesy. Mléko kupujeme jen od místních farmářů, nepoužíváme konzervanty, umělá barviva ani sladidla. Naše výrobky jsou poctivé a české. Věříme, že lidé takovýmto produktům budou dávat čím dál větší přednost.“ 

Jaroměřické žervé – kostka, titul Regionální potravina od roku 2011 

Jaroměřické žervé je čerstvý termizovaný sýr vyrobený podle tradiční receptury z českého mléka a smetany. Neobsahuje žádné přidané konzervační látky, barviva ani jiná nežádoucí „éčka“. Jeho použití je mimořádně široké. Uplatnění najde především při přípravě různých pomazánek, ale dokáže zjemnit i hotový steak nebo vykouzlit nadýchanou pěnu sladkého dezertu.
Doporučená cena Jaroměřického žervé ve 100g kostce je 12,90 Kč.

Jaroměřické tradiční pomazánkové se šunkou a osmaženou cibulkou – titul Regionální potravina od roku 2014

Tradiční pomazánkové je kulinářsky výjimečný mléčný výrobek. Vyznačuje se jemnou chutí šunky z Vysočiny a lehce nasládlou chutí osmažené cibulky. Nejlépe chutná namazaný na čerstvém pečivu.
Doporučená cena za 150g balení je 29,90 Kč.

Jaroměřický archivní sýr – titul Regionální potravina od roku 2013, 2017 titul obhájen

Jedná se o mimořádně lahodný 45% eidam s výraznou sýrovou chutí. Jaroměřická mlékárna připravuje svůj archivní sýr podle tradiční receptury z výhradně domácích surovin. Jeho minimální doba zrání v jaroměřických sklepích je 3 měsíce. Nejlépe si ho vychutnáte s kvalitními moravskými víny.
Doporučená cena Jaroměřického archivního sýra ve 200g balení je 49,90Kč.